Wie is DirQ

Het Begin

DirQ werd als Dirk Metzlar geboren in Leeuwarden op 5 april 1975. Hij groeide op in het Friese Ferwerd, een dorp aan de Waddenkust met 1900 inwoners. Al vroeg was zijn interesse in muziek gewekt. Elke zondag hoorde hij zijn pake (opa) op het harmonium spelen wanneer hij bij zijn grootouders op bezoek kwam. Dit wilde hij ook! Na eerst een jaar AMV-blokfluit te hebben gevolgd, mocht Dirk op 1 november 1983, op achtjarige leeftijd eindelijk op orgelles. Rigt Wiersma heeft hem vakkundig een solide basis meegegeven, waarna Harke Iedema hem vanaf 1989 verder het pad van compositie en improvisatie heeft leren verkennen. Met resultaat: op 25 november 1989 won Dirk het Orgelconcours van de Friese Muziekscholen.


Conservatorium:

In 1997 deed Dirk met succes toelatingsexamen voor het Conservatorium Groningen voor de studierichting Elektronische Compositie. De volgende vijf jaar leerde Dirk met veel toewijding te produceren, componeren, en te arrangeren. De studio werd een tweede thuis. In deze periode ontdekte Dirk tevens zijn aanleg voor het zingen, het liefst zo veelstemmig mogelijk. Achtergrondkoortjes bedenken en inzingen werd een specialiteit. In 2002 studeerde Dirk af als Componist, Muziekproducent en Studio-engineer.


Windward Music:

Reeds tijdens zijn studie werkte Dirk veel samen met Matthijs van der Veer. Eenmaal afgestudeerd begon het werk pas goed. Muziekproducties voor cabaret, kleinkunst, film, documentaires, animaties, dichtwedstrijden, en wat niet al. In 2002 stond Dirk zelfs samen met Matthijs en Lamelos op Lowlands, en in 2005 stond Jeen met het nummer Een Leven Lang op het Nationale Songfestival, een nummer geschreven door Rainier Ypma, en een productie van Dirk en Matthijs. Ook was Dirks productie Take You Home in 2005 zes weken lang op TMF-MTV te zien, met een videoclip van Alan. D. Joseph.

Een jaarlijks terugkerend feest was van 2006 tot en met 2011 de multimediale omlijsting van de slotmanifestatie van Doe Maar Dicht Maar. De animaties van Margriet Westerhof Throwing Up The Earth (2005) en Soup (2009), heeft Dirk de ruimte gegeven die ze verdienden, door hun 5.1 Surround Sound mee te geven.

Daarnaast heeft Dirk op projectbasis lesgegeven aan diverse scholen voor het voortgezet onderwijs, variërend van VMBO tot VWO. Tevens heeft hij privéles gegeven waarbij hij veel ervaring heeft opgedaan als docent voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben, zoals leerlingen met het syndroom van Asperger.

In november 2009 werd de grote oversteek naar Amsterdam gewaagd. Vanuit Amsterdam heeft Dirk zich nog geruime tijd beziggehouden met het geluidsontwerp, en de mixage en mastering voor verschillende documentaires, waaronder voor VOF Een Nederlandse Geschiedenis (2010), voor Schwung Visuell (2010-2011) en Videvos (2010).


Amsterdamse jaren:

Nadat Dirk in 2012 Don van Zanten leerde kennen, ging het hard. De samenwerking bleek een schot in de roos. Nadat ze in 2013 reeds een avondvullend programma hebben gedaan in het Scheepvaartmuseum, stonden ze tijdens Amsterdam Gay Pride 2013 als De Poppers op het Zeedijk-podium. In de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 trad het duo maandelijks op in De Getto.
Het aantal optredens breidde zich gestaag uit: Überfag (2013) in The Queen’s Head, en Soirée Frivolette Culinette in het Paleis van de Weemoed (2015).
Een jaarlijks terugkerend (kerst-)festijn werd Symphonica In Casa Rosso, waar het duo zich presenteerde als Kerstboom of Kerstelf.
Ook wonnen De Poppers tot hun eigen verbazing het Eurosong Travestival 2016!

Dirk is steeds vaker tijdens de jaarlijkse Amsterdam Pride te zien op uiteenlopende evenementen. Een van de absolute hoogtepunten was het Drijvend Theater tijdens de Grachtenparade van Amsterdam Pride 2017. Ook is Dirk steeds vaker te vinden in de verzorgingstehuizen met een roze loper in en rond Amsterdam, om mooie Nederlandse luisterliedjes te zingen en te spelen.


De komende tijd:

In 2017 is Dirk gaan werken met Niki Today, Miss Travestie Holland 2016 en ambassadeur van Amsterdam Pride.
Sindsdien zijn er al een aantal singles uitgebracht, met verschillende optredens tijdens Amsterdam Pride tot gevolg. Ook heeft Dirk Niki begeleid bij haar deelname aan Holland’s Got Talent.
In verband met Covid-19 kon Amsterdam Pride 2020 alleen online gevierd worden. Een voorschot hierop namen Niki en DirQ door met een aantal prominenten en artiesten uit de community te zingen: ‘t Is OK!

Hierop werden er tijdens Pride 2020 een drietal Niki Today Shows op PrideTV uitgezonden, met Dirk aan de vleugel en vele gasten uit de community. Dit bleek een succes, en daarom mochten Niki en DirQ rond kerst en oud-en-nieuw 2020 maar liefst vier avondvullende Niki Today Shows maken, die prime time werden uitgezonden op OUTtv.

In 2021 hebben Niki en DirQ zich gestort op het maken van een heuse elpee. Deze elpee zal naar verwachting op 30 juli 2021 uitkomen. Een week eerder zal het album te streamen zijn via diverse online platforms.